KOŠARICA

Vaša košarica je prazna.

Ukupno
0.00 €
US EUR

Dodajte 500.00 € za besplatnu dostavu.

MADRID

¡Hasta luego, Madrid!

Dugo sam imala želju posjetiti Madrid, grad koji nudi elegantnu, kulturnu avanturu, famoznu, gastronomsku scenu i nezaboravni shopping. I napokon mi se želja ispunila. Oduševio me i više nego što sam se nadala. Pruža osjećaj kraljevskoga grada koji savršeno spaja tradicionalno i moderno. Osvojio me svojim širokim baroknim bulevarima, impozantnim građevinama, dinamičnim tržnicama i čarobnim parkovima. Puna dojmova izdvojit ću neka od omiljenih mjesta koja sam posjetila:

KATEDRALA ALMUDENA

Stilski eklektična, katedrala Almudena smještena je nasuprot kraljevske palače. Iako je katolički grad, Almudena je prva katedrala izgrađena u Madridu. Ono što je čini dodatno zanimljivom je da je njena gradnja završena tek prije tridesetak godina a španjolski kralj Felipe VI. i kraljica Letizia svoje su vjenčanje održali upravo ovdje.

EL PALACIO REAL

Kraljevska palača u Madridu najveća je u zapadnoj Europi i jedna od najvećih na svijetu s preko 3.418 soba, a sagrađena je na mjestu stare maurske tvrđave Alcázar iz 9. stoljeća. To je jedno od rijetkih službenih sjedišta šefa države koje je otvoreno za javnost.

EL RETIRO

Povijesni vrt smješten u središtu grada bio je kraljevsko utočište do 19. stoljeća. Tu su ukrašeni trgovi koji raspoređuju staze, Paseo de la Argentina sa skulpturama i spomenicima posvećenim monarsima. Povijesne fontane, jezerca različitih veličina, Palacio de Cristal koji je danas umjetnički prostor za izložbe, i neo klasična zvjezdarnica iz 18. stoljeća. Danas je Retiro mjesto gdje mještani i turisti gravitiraju za dozom boravka na otvorenom. Park nudi brojne aktivnosti od koncerata, izložbi, šetnji vrtom ruža te vožnji čamcem po jezeru.

UMJETNOST

NACIONALNI MUZEJ THYSSEN-BORNEMISZA

Na šetnici madridskog zlatnog trokuta umjetnosti u palači Villahermosa iz 18. stoljeća smješten je nacionalni muzej Thyssen-Bornemisza. Predstavlja životnu zabavu švicarskog kolekcionara Heinricha Thyssen-Bornemisze i njegove supruge, Španjolke Carmen. U muzeju možemo vidjeti djela velikana poput Rubensa, Renoira, Cezannea, Maneta, Van Gogha, Degasa, Gauguina, Kandinskog i Picassa. Uz stalni postav muzej ugošćuje i izložbe poput ove koju sa imala priliku pogledati. Izložba Picasso – Chanel istražuje odnos dvoje velikih stvaratelja 20. stoljeća: Pabla Picassa i Gabrielle Chanel, spajajući umjetnost i modu. Njene kreacije izmjenjuju se s Picassovim slikama i crtežima kako bi se istaknule njihove sličnosti i pokazao utjecaj koji je slikar imao na njezin modni dizajn, kao i ona na njegovo stvaralaštvo. Odkubizma i geometrijskih formi do korištenja istih boja i suradnji na ‘Antigoni’ te baletu ‘Le Train Bleu’. Ovaj postav možete pogledati do 15. 01. 2023.

EL PRADO

Smatra se jednim od najvažnijih europskih muzeja koji odražava ukuse i zapanjujuće bogatstvo španjolskog dvora kroz stoljeća. Zbirka slika datira iz 16. stoljeća, a uključuje umjetnike kao

što su El Greco, Tiziano, Velázquez, Rubens, Goya i brojni drugi. Svakako je nezaobilazna stanica za sve ljubitelje umjetnosti raspoređene u više od 100 soba i galerija.

MARKETI

MERCADO SAN MIGUEL

Tržnica San Miguel otvorila je svoja vrata prije više od 100 godina i jedna je od glavnih atrakcija za turiste i mjesto okupljanja ljubitelja hrane. Nalazi se u povijesnom središtu grada pored glavnog trga, Plaze Mayor te nedaleko od kraljevske palače. Svoju popularnost duguje mogućnosti kušanja različitih tradicionalnih jela u obliku tapasa iz svih kutaka Španjolske, kao i brojna druga internacionalna jela. Jednostavno je obići dvadesetak štandova i uzeti pršut ili fuet serviran u kornetu od papira, kockice sira iz Kastilje, Asturije ili Baskije, najsvježije plodove mora iz Galicije, paellu, churrose, i sve to degustirati uz čašicu vina.

MERCADO DE LA PAZ – CASA DANI

Madriđani koji imaju dovoljno sreće da rade ili žive blizu Mercado de la Paz, u srcu četvrti Salamanca, mogu svakodnevno ručati u Casa Dani. Prilično tradicionalno mjesto i dobro poznato u cijelom gradu (a i cijeloj zemlji) po svojoj tortilji, koja je proglašena najboljom u Španjolskoj. Preporuka bi bila da naručite pincho de tortilla, krišku omleta od krumpira s jajem i savršenim omjerom karameliziranog luka te čašu bijelog vina Verdejo, laganog, elegantnog vina voćnih i citrusnih okusa. To je jedno od najisplativijih gurmanskih iskustava u Madridu, a ako želite probati lokalnu kuhinju ne postoji bolji način da je upoznate.

BRUNCH

BiBo

Najživlje mjesto u Madridu nalazi se na Paseo de la Castellana i zove se BiBo, restoran proslavljenog španjolskog kuhara Danija Garcie, dobitnika Michelina. Restoran odražava bit Andaluzije pa je osvijetljen sa 7000 tisuća žarulja na zidovima i prozorima, rekreirajući način na koji je osvijetljena Feria de Málaga. Statua tune smještena je u središtu restorana, kuhinja je prostrana i otvorena, a veliki balon na vrući zrak visi iznad središnjeg šanka, mijenjajući boje evocira na putovanje i želju za otkrivanjem profinjene i kozmopolitske Andaluzije. Nemojte propustiti guacamole, koji pripremaju pred vama, s lomljenom buratom, suncokretovim sjemenkama i listićima mente.

RUČAK

EL JARDIN DEL RITZ

El Jardín del Ritz, čarobna je, elegantna i kozmopolitska oaza u hotelu Mandarin Oriental Ritz, terasa s restoranom za uživanje u kulinarskim užicima i suvremenoj miksologiji, uz glazbu kubanske DJ-ice Claudie Leon koja svojim ritmovima stvarala fenomenalnu atmosferu. Hotelski vrt je botanički raj na otvorenom, koji svojim gostima pruža neometan pogled na grandioznu vanjštinu raskošnog hotela. Restoran nudi okuse kuhinja iz cijelog svijeta s posebnim naglaskom na Mediteran. Svakako probajte Jamón ibérico de bellota, najveću španjolsku deliciju i jedan od najfinijih pršuta na svijetu.

VEČERA

AMAZONICO

Restoran Amazonico je tropski bijeg od gradske vreve u srcu Salamance, najekskluzivnije gradske četvrti. Ući u Amazonico znači ući u zelenilo i bujnost amazonske prašume u kojoj oaza okusa čeka da bude otkrivena.
Jelovnik je urbani ‘hommage’ cijeloj regiji Amazone i Latinskoj Americi, ali i azijskim i mediteranskim zajednicama koje su je dugo nastanjivale. Hrana je inventivna, podjednako oduševljava nepce i oči svojom svježinom i aromama. Za kraj svakako naručite poznati desert Piña asada: sporo pečeni ananas s glazurom od karamele, poslužen s kremastim sladoledom od kokosa, prava rapsodija za nepce.

QUISPE

Barrio de Chueca živahna je četvrt puna izvrsne hrane i noćnog života, a restoran Quispe (kečuansko prezime autohtonog podrijetla) je gastronomsko iskustvo koje ističe nijanse mješovite peruanske kulture i njezine avangardne kuhinje. Španjolsko naseljavanje (koje je sa sobom nosilo arapsku tradiciju), afričko (dolaskom robova), te konačno kinesko i japansko, zajedno s nevjerojatnom peruanskim sastojcima, iznjedrilo je jednu od najbogatijih gastronomija svijeta.

SHOPPING

BARRIO SALAMANCA

Otmjen kvart s dizajnerskim buticima i finim restoranima. Bilo da želite samo prošetati i pogledati što se nudi ili napraviti ozbiljan šoping, Barrio de Salamanca dostojno je odredište. Loewe, Chanel, Hermes, Celine, Isabel Marant, Bottega Veneta, El Corte Inglés, te brojni mali lokalni butici…svi su ovdje, ali i divne zgrade u okolici koje čine ovaj dio grada toliko posebnim. Tri su važne ulice – Calle Serrano, Calle Ortega y Gasset i Calle Claudio Coello.

WOW CONCEPT

Concept store koji je smješten u povijesnoj zgradi na početku Gran Via ulice i proteže se na nekoliko katova, a svaki kat nudi posebno i inovativno iskustvo namijenjeno klijentima Gen Z generacije i milenijalcima. Može se pronaći savršen miks etabliranih i neovisnih brendova prezentiranih po katovima kroz Self-care lab, Tech garage, Home Boulevard te Urban district kao modni kutak.

LOEWE

Sinonim je za najfinije materijale, vrhunsko umijeće izrade, visoku kvalitetu. Pruža savršeno iskustvo kupnje u prekrasnom i savršeno mirisnom butiku u Calle Serrano. Loewe odiše umjetničkim cool pristupom modi s pomalo divljim, pomaknutim, konceptualnim kreacijama. Osnovan je 1846. godine u Madridu od grupe španjolskih majstora za izradu kože i danas se smatra jedni

Ernest Hemingway za Madrid je rekao: „Nikada nisam bio u gradu u kojem je manje razloga za ići u krevet. A kada bih i otišao u krevet, to ne bi bilo zbog spavanja“. Moram se složiti s njim. Mjesta koja smo obišli očarala su me. No, ostalo je još mnogo adresa, intrigantnih galerija, primamljivih restorana i neotkrivenih kutaka koje želim istražiti. Tako da, ¡Hastaluego, Madrid! Vidjet ćemo se opet, zasigurno.

instagram feed

Follow us

Newsletter

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa " Konkurentnost i kohezija"

WELCOME TO A'MARIE

Subscribe to our newsletter and enjoy 10% off in your first order

SUBSCRIBE